Maalämpö on yksi energiatehokkaimmista uusiutuvan energian lämmitysmuodoista. Tämä ympäristöystävällinen ratkaisu hyödyntää maahan tai vesistöön varastoitunutta lämpöenergiaa, jota syntyy auringon lämmöstä tai geotermisestä lämmöstä. Maalämpö on erinomainen vaihtoehto pitkäaikaiseksi lämmitysmuodoksi muun muassa sen luotettavuuden ja uusiutuvuuden takia. Sitä voidaan hyödyntää rakennusten sekä käyttöveden lämmittämiseen. Lue lisää toiminnasta ja asennuksesta.
Maalämpöä voidaan hyödyntää hyvin laajasti erilaisten kiinteistöjen lämmittämisessä. Lämmitysmuotoa voidaan käyttää muun muassa erilaisissa asuinkiinteistöissä, liiketiloissa, laajemmissa teollisuusrakennuksissa sekä julkisissa rakennuksissa. Maalämpöjärjestelmä koostuu kolmesta pääkomponentista: lämmönkeruuputkistosta, lämpöpumpusta ja lämmönjakelujärjestelmästä.
Lämpöpumppu sijaitsee sisätiloissa, jossa se vastaanottaa keruupiiristä tulevan energian. Lämpöpumppu toimii samalla periaatteella kuin jääkaappi, mutta päinvastoin. Se ottaa vastaan kerätyn lämpöenergian ja nostaa sen lämpötilaa, jotta se voidaan hyödyntää rakennuksen tai käyttöveden lämmittämiseen
3. Lämmönjakelujärjestelmä: Maalämpö voidaan jakaa rakennuksen sisälle lämmönjakelujärjestelmällä, joka voi olla vesikiertoinen lattialämmitys tai patterilämmitys. Lämpöpumppu siirtää keräämänsä energian lämmönjakelujärjestelmään, joka levittää lämmön tasaisesti rakennukseen.
Pyydä Energiaportilta tarjous maalämmön asennuksesta täältä!
Maalämpö on tunnettu hyvästä hyötysuhteestaan. Hyötysuhteella tarkoitetaan mittaria, joka kuvaa maalämpöjärjestelmän energiatehokkuutta. Se ilmaisee, kuinka paljon lämpöenergiaa maalämpöpumppu tuottaa suhteessa siihen, kuinka paljon sähköenergiaa se kuluttaa. Toisin sanoen, se kertoo kuinka monta yksikköä lämpöenergiaa saadaan yhdellä yksiköllä sähköenergiaa. Hetkellinen hyötysuhde ilmoitetaan yleisesti kirjainlyhenteellä COP (Coefficent of Performance) ja vuotuinen hyötysuhde puolestaan lyhenteellä SCOP (Seasonal Coefficent of Performance).
Hyötysuhde lasketaan jakamalla tuotettu lämpöenergia kulutetulla sähköenergialla. Esimerkiksi, jos maalämpöpumppu kuluttaa 1 kilowattitunnin (kWh) sähköenergiaa ja tuottaa 4 kWh vastaavan määrän lämpöenergiaa, hyötysuhde on 4. Tämä tarkoittaa, että järjestelmä on neljä kertaa tehokkaampi kuin se määrä sähköenergiaa, jota se käyttää. Yleisesti maalämpöpumpun hyötysuhde on jopa 3-5.
Hyötysuhde on tärkeä mittari, koska se vaikuttaa suoraan järjestelmän käyttökustannuksiin ja kertoo kuinka paljon voit säästää lämmityskustannuksissa. Korkea hyötysuhde tarkoittaa, että järjestelmä käyttää vähemmän sähköä tuottaakseen tarvittavan lämmön, mikä johtaa pienempiin sähkölaskuihin ja vähäisempiin hiilidioksidipäästöihin. Tämä tekee maalämmöstä taloudellisesti ja ekologisesti kestävän lämmitysratkaisun.
Yksi yleinen huolenaihe liittyen maalämpöön on, voiko maalämpö loppua. On tärkeää ymmärtää, että maalämpö ei teknisesti lopu, koska se perustuu aurinkoenergian varastoitumiseen maaperään. Kuitenkin, jos lämmönkeruupiiri tai muut lämmitysjärjestelmän osat on suunniteltu tai asennettu väärin, voi se vaikuttaa järjestelmän tehokkuuteen negatiivisesti.
Tämän välttämiseksi on tärkeää suunnitella ja mitoittaa maalämpöjärjestelmä oikein. Asiantuntijat ottavat huomioon talon lämmitystarpeet, maaperän ominaisuudet ja muut tekijät varmistaakseen, että järjestelmä toimii optimaalisesti pitkällä aikavälillä. Lisäksi, hyvällä suunnittelulla ja huollolla voidaan varmistaa, että maalämpöjärjestelmä toimii tehokkaasti ja luotettavasti vuodesta toiseen.
Energiaportilta saat aina maksuttoman tilannekartoituksen, jossa arvioidaan maalämpöjärjestelmän mitoitus ja tarpeiseesi sopiva kokonaisuus. Tilaa tästä ilmainen maalämmön kartoitus!
Maalämpö tarjoaa monia etuja verrattuna perinteisempiin lämmitysjärjestelmiin:
Suomessa maalämpö on yhä suositumpi lämmitysratkaisu, erityisesti uusissa rakennuksissa ja suuremmissa kiinteistöissä. Suomen kylmä ilmasto ja geologiset olosuhteet tekevät siitä ihanteellisen valinnan Suomen kotitalouksiin. Maaperään varastoitunut lämpö pysyy ympäri vuoden vakaana, riippumatta ulkoilman lämpötilasta. Näin ollen maaperän tasainen lämpö mahdollistaa maalämmön tehokkaan hyödyntämisen myös Suomen kylmemmillä talvikuukausina.
Haluatko kuulla lisää maalämmön asentamisesta tai käytöstä? Ota ihmeessä yhteyttä!
Kotisivut: kraak.fi